Skip to content

Historie

De Jack Russell Terrier is een Engelse terriër die bekend staat als een ‘werkende’ of ‘jacht’ terriër . De naam danken deze honden aan Dominee John Russell (bijgenaamd Jack) die in het dorp Swymbridge in Devon, Engeland woonde. Hij was een verwoed jager op vos en otter en hij had een terriër nodig die goed ondergronds kon werken. Zo’n terriër heeft hij dan ook zijn hele leven proberen te fokken. Hij leefde van 1793 tot 1883 en ook nu nog, ruim een eeuw later, wordt de Jack Russell nog steeds in Engeland gebruikt voor de vossenjacht.

De Jack Russell Terrier een Rashond!

Er zijn veel honden in Nederland die Jack Russell terriër genoemd worden. Er is alleen sprake van een werkelijke Jack Russell als de voorouders dit ook waren en dat kan alleen worden bewezen met een afstammingsbewijs, de stamboom.

Algemene verschijning zoals die in de standaard wordt aangegeven:

Rasstandaard

Voor de Jack Russell Terrier in Nederland was dat sinds 1992 de Australische standaard. In augustus 1999 volgde de nationale erkenning. De Jack Russell wordt sinds eind jaren ’80 in een Voorlopig Register opgenomen en wordt gechipt (vroeger was dat getatoeëerd) door de Raad van Beheer. Op 17 november 2000 is de Jack Russell Terrier erkend door de FCI (het internationaal overkoepelend orgaan op hondengebied). Hierbij wordt ook de nieuwe (FCI) standaard gehanteerd. (FCI- standaard no. 345, 09-08-2004, GB). Vanaf die datum worden de Jack Russell Terriers opgenomen in de bijlage G-0 van het NHSB, inmiddels hebben bijna alle Jack Russell Terriers volledig NHSB.

Lees de officiële rasstandaard

Karakter

De Jack Russell is binnenshuis een gezellige hond. Zij zijn zeer trouw aan hun familie en kunnen , zeker als ze mee zijn opgegroeid , goed met kinderen overweg.Een Jack Russell is ontzettend actief. Een gezonde Jack Russell, in goede conditie, is nagenoeg onvermoeibaar. Zorg er daarom voor dat u hem voldoende bezig houdt, zowel lichaamlijk als geestelijk. Een hond die zich buiten niet kan uitleven, doet dat binnen! Het voordeel van het actieve en sportieve Jack Russell is dat dit ras geschikt is om allerlei soorten hondensport mee te bedrijven; van doggy-dance tot behendigheid, overal zijn Jack Russells in voor! Spelenderwijs kunt u hem snel leren wat er van hem wordt verwacht.

Ook zijn het verwoede gravers. Een goede raad voor de eigenaar, waar niet gegraven mag worden, mag dat nooit, want een klein pupje graaft een klein gaatje, maar een volwassen Jack Russell tovert in een onbewaakt ogenblik uw tuin om in een kleine zandafgraving.

De Jack Russell Terrier is een grote hond in een kleine verpakking.Wat niet klein aan de hond is, is zijn onverschrokken karakter, gebit en moed. Zij zijn echt niet bang voor de grote valse hond van de overkant. Ze zijn vrij fel en houdt hier te allen tijde rekening mee!

De Jack Russell is dus een echte karakterhond. Zij zijn vaak erg eigenwijs zijn en zijn zeer pienter, en zij vereisen daarom een zeer consequente opvoeding. Vergeet niet dat bepaalde gedragingen misschien wel leuk zijn in een jonge hond, maar ongewenst zijn in een volwassen hond (bijv. op tafel lopen, achter de kippen aan jagen).

Jack Russells zijn zeer waaks en zullen regelmatig blaffen. Wilt u dit niet, dan moet u dit van jongs af aan beperken.

Vacht

De Jack Russell komt voor in drie vachtvariëteiten, nl. gladhaar, broken coat en ruwhaar. Eenvoudig gesteld zou je kunnen zeggen dat broken coat tussen glad en ruw inzit. Bent u in het bezit van een ruwharige Jack Russell Terrier dan zult u er voor moeten zorgen dat zijn vacht een paar keer per jaar geplukt wordt, door uzelf of een trimmer. Klik hier voor meer info over de vachtverzorging.

Kleur

Volgens de Standaard moet de Jack Russell hoofdzakelijk wit zijn, met bruine, zwarte en/of tankleurig aftekeningen. Wit en wit-lemon mag ook. Brindle (gestroomde) aftekeningen zijn ongewenst.

Waarschuwing: Momenteel worden er Jack Russells in allerlei kleuren te koop aangeboden. Maar genetisch is het onmogelijk een “Black and Tan” Jack Russell te fokken uit echte Russell ouders. in dat geval bent u altijd in het bezit van een rasechte kruising!

Erfelijke afwijkingen

Patella Luxatie (losse knieschijven) is een aandoening die bij veel kleine terriër rassen voorkomt. Indien u een pup koopt via de pup-info van de Nederlandse Vereniging Jack Russell Terrier zijn beide ouderdieren onderzocht op Patella Luxatie. Ook moeten de ouderhonden beide (jaarlijks) zijn getest op erfelijke oogafwijkingen. Zij moeten van beide ‘vrij’ zijn.

Jack Russell aanschaffen

Wanneer u overweegt een Jack Russell Terrier aan te schaffen kunt u op deze website onder pupinfo op de homepagina de op dit moment beschikbare pups vinden.

Soms zijn er oudere honden die een nieuwe mand zoeken. Deze vindt u onder herplaatsers op de homepagina.

Back To Top